30 Temmuz 2009 Perşembe

KİTAP OKU(MA)MA ALIŞKANLIĞIMIZ

KİTAP OKU(MA)MA ALIŞKANLIĞIMIZ


Yapılan bir araştırma gösterdi ki ülkemizde yılda 6 kişiye bir kitap düşüyor. Yani 10-12 milyon civarı bandrollü kitap satılıyor. Bir kişiye bir kitap bile düşmüyor. Oysa Japonya’da 18-19 kitap düşüyor. Aradaki fark aslında gelişmişlik düzeyimiz kadardır.

Şimdi 10 milyon kitap satılması 10 milyon kitap okunduğunu göstermez dediğinizi duyar gibiyim. Yani bir kitabı bir kişi alırsa daha çok kişi okur bir ölçüde doğrudur bu ama 15 milyon öğrencisi olan bir ülke için çok ama çok azdır.

Geçenlerde gazetede bir haber okumuştum. Ülkemizde yılda 12 milyon cep telefonu satılıyor. Ortalama fiyatı 200-300 lira olan telefona parayı verirken titremeyen eller kitaba 10 milyonu çok görüyor.

Bu neden bugün gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduğumuzu da anlatıyor. Okumayan ,düşündüklerini ifade edemeyen kendini geliştiremeyen toplumlar her yıl milyarlarca doları teknoloji için yurtdışına akıtmak zorunda kalıyorlar. Bizde okumadığımız için ülkemiz sularla, rüzgarla dolu olmasına rağmen enerji için sadece doğalgaza 8 milyar dolar ödüyoruz.

Okumadığımız için insanlar birbirini ifade edemiyor. Edemeyince kavgalar tartışmalar hiç yüzünden cinayetler işleniyor. Anneler çocuklarını anlamıyor, çocuklarda kendilerini ifade edemiyor.

Medyanın yanlış yönlendirmeleriyle gençlerimiz tüketim toplumu haline getirilmiş. Makyaj yapmayı, pop müzik dinlemeyi, en son model cep telefonu almayı sokaklarda amaçsızca gezmeyi okumaya tercih ediyorlar. Bunda maalesef ailelerinde büyük etkisi var. Gerçi kendileri böyle bir alışkanlık edinmemiş ki çocuklarına neyi nasıl öğretsin. Komşuluğa gittiğimde çok güze evler gördüm her yeri nakış gibi işlenmiş evler ama çoğunun içinde bir kitap bile yok.

Oysa dinimizin ilk emri “ Oku” dur. Buna layık olalım . Okuyalım okutalım. Yaşımız şu olmuş bu olmuş demeden her anımızda kendimizi geliştirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder